Ben Kersbergen, 06-159 511 67
trainer-coach sport en bewegen
Home
Trainer-coach
Skike
Kennismaken
Lessen
Materiaal
Nordic Walking
Atletiek
Contact
Agenda

Facebook
Skikesport is sensationeel

Skike

Skiken is al een trainingshype voor topsporters in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Scandinavië. De Duitse topatleten Evi Sachenbacher (langlaufen) en Timo Bracht (triatlon) zijn er een groot fan van. In ons land is de innovatieve sport nog in opkomst en relatief onbekend. Skike is een combinatie van skaten en biken. Je moet er een schaatsbeweging voor aanleren, waarbij je ook stokken (poles) moet gebruiken.

Remmen
Skikes lijken op rolski's. Enig verschil is dat skikes gebruik maken van luchtbanden in plaats van wieltjes. Hierdoor kun je er ook op onverhard terrein mee trainen. Daarnaast beschikken skikes over een remsysteem, wat belangrijk kan zijn op heuvelachtig terrein of in druk verkeer.Triatlon
Guido van Weert, trainer/coach van de nationale selectie triatlon gebruikt skiken al als trainingsvorm. "Het is een goed alternatief voor fietstraining in de winter, waarbij je het hele lichaam traint", aldus de topsporttrainer. "Je ontwikkelt je coördinatievermogen. Je leert niet alleen voorwaarts te bewegen, zoals bij lopen en fietsen, maar ook zijwaarts. Zeker jonge atleten moeten dat zo vroeg mogelijk aanleren. Skiken heeft voor de triatlon echt een meerwaarde".

Olympische Spelen 2014
Biatleet Jannick Molenaar (17): "Toen ik begon met skiken was ik meteen verkocht. Voorheen ging ik rolskiën of skeeleren". Drieënhalf jaar geleden is Molenaar naar Oostenrijk verhuisd om optimaal te kunnen trainen. Voor de atleet, lid van de Nederlandse Ski Vereniging, is skiketraining een vast onderdeel van zijn voorbereiding. Zijn ambitie is mee te doen aan het onderdeel biatlon (langlaufen, schieten) bij de Winterspelen van 2014. In Nederland werd Molenaar in 2007 kampioen zomerbiathlon (hardlopen schieten). Al verschillende keren is hij Nederlands kampioen langlaufen en rolskiën geweest.

Nederlandse topsport coaches
Buitenlandse topsporters hebben de waarde van skiken al ontdekt. Misschien doen Nederlandse coaches dat binnenkort ook. "Sinds vorig jaar ben ik bekend met de skikesport", zegt Erik van Leeuwen, biatlontrainer van de Nederlandse Ski Vereniging. "Vooral voor de algemene sportontwikkeling lijkt het me geschikt, bijvoorbeeld ter vervanging van (berg)wandelen. Misschien gaan we skiken in de toekomst ook bij de biatlontrainingen gebruiken. In de breedtesport wordt het wellicht ook steeds populairder", aldus Van Leeuwen.

Op aanvraag worden kennismakingslessen en cursussen skike gegeven. Meer informatie onder de kopjes 'Kennismaken' en 'Lessen'.


Meer weten over Skike? Kijk op de websites www.skike.nl en skiken.startpagina.nl.